Ο Προυστ ήταν νευροεπιστήμονας

Λέρερ Τζόνα

    Μετάφραση: Δήμας Γιάννης | Ημ/νία Έκδοσης: 21/10/2008 | ISBN: 978-960-410-534-2 | Κωδικός: 0720 | Σελίδες: 318 |

  • Τιμή: €15.92
  • Weight: 0.4198 kg
(0 ψήφοι)

Στην τεχνολογική εποχή μας είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι η επιστήμη μπορεί να λύσει όλα τα μυστήρια. Ωστόσο η επιστήμη δεν είναι η μοναδική οδός προς τη γνώση. Ειδικά όταν πρόκειται για την κατανόηση του εγκεφάλου, η τέχνη τα κατάφερε πρώτη.

Παίρνοντας ως παραδείγματα έναν ζωγράφο, έναν ποιητή, έναν σεφ, έναν συνθέτη, και μερικούς συγγραφείς, ο Λέρερ δείχνει πώς ο καθένας από αυτούς ανακάλυψε μια ουσιαστική αλήθεια για το νου, την οποία η επιστήμη μόλις τώρα ξαναανακαλύπτει.  Μαθαίνουμε, πώς ο Προυστ αποκάλυψε πρώτος την αναξιοπιστία της μνήμης· πώς η Τζωρτζ Έλιοτ ανακάλυψε την πλαστικότητα του εγκεφάλου· πώς ο Γάλλος σεφ Εσχοφέρ εντόπισε την πέμπτη γεύση (το ουμάμι)· πώς ο Σεζάν επεξεργάστηκε τις άγνωστες πτυχές της όρασης· και πώς η Γετρούδη Στάιν διερεύνησε την βαθύτερη δομή της γλώσσας – μισό αιώνα πριν τις έρευνες του Νόαμ Τσόμσκι και των άλλων γλωσσολόγων.

Με ένα ευφυέστατο μείγμα βιογραφίας, κριτικής και εκλαΐκευσης της επιστήμης Ο Προυστ ήταν Νευροεπιστήμονας καλεί τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες να ακούσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο, και να χαράξουν μια νέα πορεία ανακάλυψης της αλήθειας, και της ομορφιάς, του κόσμου και του νου.

 

Διαβάστε την κριτική

Ελευθεροτυπία

Η Καθημερινή


Ραδιοφωνικό σποτ

Λέρερ Τζόνα

 

Ο Τζόνα Λέρερ (Jonah Lehrer) είναι συντάκτης του περιοδικού Seed. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Columbia και υπότροφος Rhodes, έχει εργαστεί στο εργαστήριο του νομπελίστα νευροεπιστήμονα Έρικ Καντέλ, αλλά και ως σεφ στα εστιατόρια Le Cirque 2000 και Le Bernardin. Το blog του με τίτλο «The Frontal Cortex» είναι από τα πιο διάσημα στο...  Περισσότερα >>

bla