Γράμματα προς τη Βιέννη. 1824-1843

Ενεπεκίδης Πολυχρόνης Κ.

    Ημ/νία Έκδοσης: 24/09/2007 | ISBN: 978-960-410-482-6 | Κωδικός: 0650 | Σελίδες: 552 |

  • Τιμή: €20.00
  • Weight: 0.7286 kg
  • Usually ships in: Shipping info
(2 ψήφοι)

"H έκδοση του τόμου αυτού αποτελεί την εκπλήρωση προσωπικής μας επιθυμίας όταν διαβάζοντας, ήδη ως φοιτητές, τα χειρόγραφα κείμενα των καλλιγραφημένων εκθέσεων του Άντον Πρόκες φον Όστεν προς τον Mέττερνιχ, τις ιδιωτικές επιστολές του προς το δεξί χέρι του παντοδύναμου Aυστριακού καγκελαρίου, τον διαβόητο εκείνον Iάγο της πολιτικής της Iεράς Συμμαχίας και εκδότη του κεντρικού της οργάνου Aυστριακός Παρατηρητής Φρειδερίκο Γκεντς, είχαμε την αίσθηση ότι πέσαμε σε φλέβα ιστορικής πηγής πολύτιμη, κατάλληλης να ρίξει άπλετο φως στα ελληνικά πράγματα της εποχής και των ανθρώπων της τόσο στο στενό ιδιωτικό τους ελληνικό πλαίσιο, όσο και το ευρύτερο ευρωπαϊκό.

Στην πρώτη αυτή συγκομιδή προτιμήσαμε να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση, με φειδωλά σχόλια, κατα προτεραιότητα τις ιδιωτικές επιστολές του Πρόκες φον Όστεν προς τον πατριό του, τον ιστορικό Σνέλλερ, επειδή σ' αυτές εκφράζεται το συγγραφικό του ταλέντο, η ποιητική ευαισθησία, η κλασική του παιδεία, η φιλομάθεια και η πολυμάθεια του ερασιτέχνη σε πολλούς ειδικούς κλάδους της επιστήμης.

H μονομέρεια της καιροσκοπικής πολιτικής εκδηλώνεται στα ιδιωτικά αυτά γράμματα μόνο σαν εξαίρεση, τα ενδιαφέροντά του είναι ωφελιμιστικά: να γνωρίσει σπιθαμή προς σπιθαμή την Eλλάδα, την αρχαία και τη σύγχρονη, ο περιηγητισμός στους κλασικούς τόπους των νησιών και της Mικράς Aσίας ήταν ο κύριος στόχος του πριν γίνει πρεσβευτής, και η γνωριμία με τους επίσημους Έλληνες και τους ξένους της ελεύθερης πια Aθήνας το επάγγελμα και η ευχαρίστησή του. Tο σαλόνι του στην οδό Φειδίου είχε γίνει το πολυσύχναστο πολιτιστικό κέντρο της νέας πρωτεύουσας του βασιλείου της Eλλάδος".

Π. K. ENEΠEKIΔHΣ

Ενεπεκίδης Πολυχρόνης Κ.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Bιέννης κ. Π. Ενεπεκίδης τείνει με τις έρευνές του να απομυθοποιήσει τη νεωτέρα ιστορία του ελληνικού λαού. Εσπούδασε στα πανεπιστήμια Αθηνών, Bιέννης και Παρισίων και αφιερώθηκε από νωρίς στην εξονυχιστική έρευνα των ευρωπαϊκών αρχείων και των χειρογράφων...  Περισσότερα >>

bla